söndag 2 maj 2010

En biprodukt

Sitter på vårt lilla pensionat. AG har nyss serverat mig lite grönt te. Det är varmt och nästan kvavt. Dagen har rymt en mängd aha-upplevelser och nyheter. Vi steg upp tidigare imorse, alla hade en 3 timmars lektion tillsammans. Frågetecken rätas ut, nya kommer till :) återigen besvaras personliga frågor så att det blir till kunskap för oss alla. Med leenden i ögonen. Och jag blir tårögd några gånger för att det är så stort. Att vi får ta del av detta. Att jag sitter här. Och som Z så klart deklarerar - man kan inte lära någon någonting. Egentligen. Alla lär sig själva. Men man behöver en guide. Ibland. Och att han bjuder på delar ur sitt liv och sina svårigheter och misstag. Stort. Och en del saker kan man inte förklara med ord som han säger. Man måste uppleva det. Jag kan ofta känna det när människor frågar mig om min yoga...att jag inte riktigt kan sätta ord på vad det är som händer. Han visar var våra nadis - energikanaler går och vilka som är yang och vilka som är yin. Ord är yang. Och ibland behövs de inte. Man kan helt enkelt inte beskriva med ord vad det är som händer. Inuti. Och hela den här fysiska aspekten av yoga - bara en biprodukt av "the spiritual evulotion". Hmmm, undrar hur många som ser det som det - som utövar yoga i vår del av världen? :) Som inser att det är ett inre arbete som vi jobbar för. Och vilken väg energin tar och hur den kan bli blockerad och vad vi då behöver jobba med. Hur många positioner som är verkningslösa om man inte vet varför, vilken ordning och hur man ska göra dem. Om man inte helt bemästrar skulderstående - sarvangasana - all limbs as one - då är det ingen som helst idé att göra huvudstående. Den enda effekt som blir är just att man står på huvudet... All kunskap. En ynnest att få ta del av. Även befriande. För mig. Saker jag gjort i flera år men som varit helt verkningslösa för mig...Egentligen. Less is always more. I slutänden. Säger Z. Och jag tror att han har helt rätt. First things first. Kan man inte ligga helt platt i paschimottanasana, ingen idé att gå till nästa asana. Däremot finns det asanas "dolda" i andra asanas. I sarpa t ex finn även akarna dhanurasana. Om du tar tag i dina stortår. Och när han visar på en elev, då ser vi det! Så mycket att jobba på i detaljerna. Utan att förlora sig. Utan att bli för teknisk. Lyssna till kroppens eget rörelsemönster. När han rör sig. När han visar. Då är det helt utan ansträngning, ser ut som en dans. Nästan så jag håller andan av ren glädje. Av att få se det! Och det kan låta hur floskligt och flummigt som helst. Men sant för mig. Och den inre resan, den kan vi alla göra. Och det har absolut inget med flexibilitet i lederna att göra...den fysiska aspekten, även om den utövas fysiskt via asanas - en biprodukt!

Bilden är på Emma Balnaves och Natanaga Zhander (Shandor Remete) från www.shadowyoga.com

7 kommentarer:

  1. Jättefin betraktelse och reflektion, tack för att du delar med dig av den!

    Många gånger tänker jag att man inte bara KAN förklara allt med ord, utan att man heller inte SKA göra det. Ofta pratar vi sönder upplevelser som inte kan förstås intellektuellt, utan bara genom upplevelsen i sig själv.

    SvaraRadera
  2. Sol - ja så tror nog jag också att man ibland helt enkelt ska låta bli :)

    SvaraRadera
  3. Kan du inte berätta lite mer detaljerat om Shadowyogan nångång? Som helt oinsatt i denna yogainriktning har jag svårt att förstå hur en sådan yogaövning ser ut, vad ni gör, vad som ligger bakom, men skulle gärna veta mer. Roligt att läsa iaf, tack för att du delar med dig.

    SvaraRadera
  4. Linda, jag förstår att det kan vara svårt att förstå, ska göra det i ett inlägg. Lite längre fram! Så får vi se om jag lyckas förmedla något :)

    SvaraRadera
  5. Sagolikt vackert inlägg!

    Yogakram!

    SvaraRadera
  6. man kan inte lära någon någonting...
    väldigt tänkvärt och vackert skrivet alltihop!

    SvaraRadera
  7. Hej hej!
    Vilken fantastisk resa du gör. Vilka insikter. Jag har jätte svårt att beskriva vad yoga är - det gör så mycket inuti.

    Shanti*
    /S

    SvaraRadera