måndag 13 december 2010

Livet och döden

Strax efter kl 5 är jag uppe. Tänder ljus och tassar runt. När jag väl kommit upp älskar jag de här morgnarna. Så tidigt. Väcker kroppen stillsamt. Gör. Kroppen liksom vecklar ut sig vissa dagar. Och jag styr från mitt centrum. Hara. Ibland går det och idag är en sådan dag. Armar och ben är liksom en förlängning av ett centrum som är fyllt av energi. Jag andas så sakta och är i ett lugn jag inte känt på väldigt länge. Som när man släpper greppet om olika kroppsdelar. Sjunker ner i mig men samtidigt utan att tappa greppet. Kikar ut i mörkret och hoppas på att få se en liten lucia... men nej. Lussar hemma lite fuskigt sådär med röda kläder. Och sedan raskt iväg till jobbet för att se och höra underbara luciaröster. Och där mitt i sången, tänker jag en sekund på självmordsbombaren i Stockholm i helgen. Att han valde den vägen. Och att det är så skönt att han inte fick någon med sig i döden. Och att livet alltid visar både ock. På något vis. Och det enda vi kan göra är att förhålla oss till det. Och välja ljuset. Ute vaknar världen och snön knarrar hårt. Att välja att dö så våldsamt känns som en enorm förlust, för att inte tala om alla som kan dras med i någon annans val. Jag yogar för att jag ska dö frisk. Missförstå mig rätt :) Jag kom till världen blå och utan eget andetag. Jag tänker lämna den precis tvärtom. Om jag får bestämma! Och jag andas vidare.

8 kommentarer:

  1. Tragiskt. Tänk så lite man vet om andra människor & hur de mår. Och de ska vi kallas medmänniskor. Skrämmande.

    SvaraRadera
  2. Jag tänker på det här med att välja eller att förhålla sig. För det går ju liksom inte att välja bort det som hänt i Stockholm, men det går att välja förhållningsätt till det. Och det är en fin tanke tycker jag. Och jag behövde bli påmind om det för att komma ur bilden som etsat sig fast på min näthinna. Tack för ännu ett fint inlägg.

    SvaraRadera
  3. Hej hej!
    Det är förskräckligt, men det var tur att ingen annan dog. Min vän Tulsi var med om ett bombattentat för bara några dagar sedan i Indien, hon klarade sig! Människorna som överlevde visade upp en enorm styrka och kärlek till varandra. Där i den mörkaste stunden fanns ljuset!

    Kramar*
    /V

    SvaraRadera
  4. Men vilken fin text! Så tänkvärda ord!
    Jag andas också gärna vidare:)
    Ha en fin Luciadag!!
    Kul att kika in här:)
    Kram Eva

    SvaraRadera
  5. Det rör sig många tankar... och du har så rätt i att det bara går att förhålla sig...

    Tänk att du ska till Goa... WOW!!! Fin inledning på ett nytt år!!!

    KRAM du kloka och inspirerande bloggvän!

    SvaraRadera
  6. Vacker formulerat!

    Livet är ett andetag. Må vi alla göra det bästa av det.

    Kram

    SvaraRadera
  7. Härligt att vi är många som står på våra mattor och är ett med andetagen, ett med livet! Kram

    SvaraRadera
  8. läste det här igår. precis i rättan tid. som så många andra gånger.
    tack för dina ord och tankar.
    kram

    SvaraRadera