torsdag 2 december 2010

Så många ansikten

Hemma idag. Försöker vila. Har något virus, ont i huvudet och är väldigt väldigt trött. Bäddar ner mig och ser hur kallt det är utanför. Och världen tystnar ner när det är så fruset. Stillnar. Och det är en skön känsla. Men kylan är iskall. Och det är raggsockor och pyjamas på. Slår på förmiddagstv. Sådant jag aldrig, aldrig ser på annars. Och just då är det ett inslag om medicinsk yoga, som Göran Boll i Stockholm har utvecklat och som är en variant av Kundaliniyoga. Malou von Sivers lägger huvudet på sned på bästa dag-tv-tid och pratar initierat om yoga. Wow! Det händer saker. Och även om det inte är min yogastil så har det absolut ingen som helst betydelse. Som jag ser det har yogan så många ansikten men samma mål. En äldre kvinna är med i soffan. Hon har haft svåra hjärtproblem men är helt problemfri tack vare sin yoga. Det är underbart. Och Göran Boll berättar om projekt med Karolinska Institutet och med Ersta-Sköndal där flera projekt pågår med hjärtsjuka patienter men även människor med högt blodtryck. Alla sänker sitt för höga blodtryck med yogan. ALLA. Och så säger Malou, men varför berättar man inte mer om det? Varför vet vi inte mer om det? Och då blir jag lite full i skratt, ibland tror vi i Sverige att allt rör sig runt vår navel, att vi är centrum. I världen finns det över 435 miljoner människor som utövar yoga. Alla varianter. Och alla dessa människor vet redan hur väl yogan kan fungera för oss. Inte bara fysiskt. Men vetenskapen ska nu "bevisa" det, nämligen att det fungerar. Det är nästan lite gulligt om man tänker på det ur det perspektivet. Och visst. Jag vet! Att för att vår granskande Socialstyrelse ska godkänna någon som helst behandling så krävs studier. Självklart. För att inte tala om välbefinnandet som alla beskriver...men det går ju inte att fastställa vetenskapligt. Lite komiskt är det allt, eller vad säger ni? Men idag sträcker sig min yoga till boken Pranayama, The Yoga of Breathing av Andrée van Lysebeth. Som är en otrolig bok. Och jag tänker på hur mångfacetterad yogan är.

11 kommentarer:

  1. Ja det är den onekligen..försöker att få in min dagliga dos ypga på morgonen..å det varierar hur långt passet blir..men de dagar då det inte "hinns" med så saknar jag den..som idag. Men jag gör den nog lite senare innan middagen..KRAM! Å krya på dig kära du..

    SvaraRadera
  2. Asch då, att jag missade den tv-soffan! Har stött på flera gånger när jag legat sjuk att något viktigt kommit på TV - sånt man hade missat om man varit arbetsför. Tänker då, återigen, att allt har en mening :)

    Ja, varför vet vi inte mer om yoga här hos oss?
    Kanske vi inte är "redo"...?! Yogan kommer när det är dags, eller?

    Sköt om dej-kram!

    SvaraRadera
  3. Malou verkar på G med yoga. Igår länkade Maria om Malous acroyoga.

    Krya på dig!

    SvaraRadera
  4. Ja, jag håller med...vi kan hålla på och studera hjärnan och vår fysiska kropp i det oändliga utan att förstå oss på vårt medvetande, "mind".

    Yta kan man studera och se men djup måste alltid tolkas. "Mind" är det som i detta ögonblick läser dessa ord ;))

    Annelie

    SvaraRadera
  5. Efter tio med Malou har alternatvimedicin som tema den här veckan. Alla inslag går att se på tv4play. Jag såg precis det om medicinsk yoga. Och ja, jag blir också full i skratt av det här med att allt ska bevisat vetenskapligt innan det finns. Yogisar har i många tusen år vetat detta, men det är först när det blir vetenskapligt bevisat som det blir rumsrent på något vis. Lite sorgligt det där tycker jag, samtidigt som jag också förstår att Socialstyrelsen har sina regler.
    Och tack för tips om bok, den vill jag läsa!

    SvaraRadera
  6. Hmm intressant. Såg just inslaget på tv4play. Fantastiska resultat! Jag har läst om Medicinsk yoga förut och tom varit inne på att gå kurs.
    Kollade lite på andra inslag och kan tipsa om denna länk; http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/efter_tio?title=efter_tio&videoid=1144600
    Alltså; tv4play.se från Torsdagen 25nov. Från 16:de minuten är det om yoga och sömnproblem.

    Krya på dig Annika!

    SvaraRadera
  7. Yoga är fantastiskt och borde användas mer som förebyggande sjukvård. Att man inte pratar mer om det tror jag beror på att media har vissa trender, och då är det just det som ska lösa alla våra problem. Nu har det varit GI, spikmattor och D-vitamin ett tag. Förhoppningsvis hittar folk till andra metoder som t ex yoga, utan en superhajp av det i media.

    SvaraRadera
  8. Radions Kropp och Själ tog upp medicinsk yoga för hjärtpatienter förra vintern. Damen i reportaget då hade dragit ner på sin medicinering till hälften - andra hälften av effekten stod yogan för. Jag tycker att det är fint att skolmedicinen så sakteliga tar till sig det här, och tycker också att det är bra att man tar det till sig med skepsis och kräver bevis innan man anammar.

    SvaraRadera
  9. Tack för era kryapåerkramar, jag blev frisk direkt!

    Annannan - visst är det så. Men ibland blir det absurt i detta evidenssamlande, när goda effekter inte tillvaratas för att det inte går att göra blindstudier med kontrollgrupper. Hur ska man t ex kunna utvärdera akupunktur? Kan man få nålar utan att veta om det... Och man kan undra hur mycket man gör när väl vissa mediciner är planterade på marknaden. Visst vore det intressant med inträngande insyn och kontroll av läkemedelsföretagen? Men det är å andra sidan en helt annan diskussion :)

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Hej hej!
    Min dröm är att utbilda mig till medicinsk yogalärare och hjälpa andra. Jag tycker det är jätte intressant hur mycket yogan kan göra för individen.

    Yogan visar på att det finns någonting mer än det som vetenskapen bevisar.... kanske är vi inte redo för det? Jag vet att jag är redo för det, men resten av befolkningen kan tycka att det ligger för långt i från deras tänk.

    Krya på dig! Värm dig med en kopp te och läsa den där boken - som låter jätte intressant.

    Kramar*
    /V

    SvaraRadera