lördag 13 oktober 2012

Summan är större än delarna

Tvåtusenfemhundrasjuttio kronor. Ja det blev en nätt summa efter dagens Yogamarathon mot bröstcancer som har sin peak imorgon i Stockholm på Atmajyoti yogashala, som dragit igång det hela.  Vi åkte tidigt i morse till min studio, ställde i ordning allt och sedan satt jag där, lite pirrig i magen - tänk om ingen kommer! Jo, många hade sagt att de ville, en del blev sjuka och ni vet, ibland sätter livet liksom en annan kurs än den man själv stakat ut för helgen. Men de kom och jag är glad ända inifrån och ut och tillbaka. Det här med att yoga för någon annan. Att lägga sina tankar och sin energi efter yogan för någon. Att hela passet igenom känna att mina andetag är inte bara för mig. Det blir större. Summan blir större än delarna. Inget hokus pokus. Det är helt enkelt så. Jag satt där efter min fjärde och sista grupp strax efter lunch, bad mina yogisar att se den framför sig som de ville skicka sin energi till, att välja sin människa med omsorg. Alla har någon de känner behöver något extra ibland. Att skicka den, i sin egen stilla stund, det är stort. Jag tänkte på Karin, hennes varma leende och starka kropp. Jag tänkte att det var väl den om inte den där skitsjukdomen ska lämna hennes bröst. Med min varma kropp, mina röda kinder och mitt lite halvfuktiga hår satt jag där och kände värmen från mitt hjärta och från mitt centrum nedanför naveln förenas. Och lämna mig. Låter det galet? Kanske för någon. För mig är det högst påtagligt och verkligt. Efteråt drack vi svart vatten, blk, åt lite frukt och tog lite lotter. Jag köpte några Rosa Bandet-saker eftersom vår lokala bröstcancerförening deltog med information och annat. Någon var med och yogade från föreningen. Någon visade sitt fantastiskt fina ärr efter att en muskel från ryggen flyttats och blivit ett bröst. Det var så fint. Både bröstet och ärret. Och jag häpnar, tänk vad läkarna kan göra. Lite extra glad var jag också för en killgrupp som kom och fyllde salen med sina mattor och starka ben. En dag som ägnas åt något så allvarligt och tufft, kan faktiskt bli fint också. Så fint när vi delar. För summan är större än delarna. Tvåtusenfemhundrasjuttio kronor.

8 kommentarer:

  1. Va? Kan man använda en muskel så att den blir ett bröst...Det måste jag kolla. Kram fina Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag förstod det hela rätt, hade de delat på en stor ryggmuskel på sidan av ryggen och tagit halva. Ärret var smalt och fint och man kunde inte med blotta ögat se att muskeln var mindre på ryggen. Hon sa att de andra musklerna kompenserar om man gör så. Sedan hade de använt den till muskeln men även lite koksalt. Bröstet såg helt naturligt ut, mjuk, runt och ganska litet. Helt otroligt faktiskt! Kram fina du

      Radera
  2. Vilken dag du fått ha! Det skimrar om dina ord och jag blir alldeles rörd när jag tänker på ditt, och alla andra yogisars, engagemang denhär helgen. Sat Nam!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var underbart. Även om det inte är så mycket pengar i det stora hela så känner jag att vi ändå bidragit på något sätt.
      Kram kram

      Radera
  3. Vilket fantastiskt initiativ! Önskar att man kunde varit med. Energierna måste ha ökat exponentiellt! Kram

    SvaraRadera
  4. Jag sa det sist och jag säger det igen; ett jättefint initiativ Annika! :) Det värmer så att läsa och jag häpnar jag med över vad läkarna nu kan göra.
    Kramar till dig!

    SvaraRadera
  5. Vilken otrolig känsla och gemenskap att yoga tillsammans i detta marathon. Så fint att ni i din studio också var med, så fantastiskt att yogamarathon spred sig över hela landet. Om och ändligt med shanti till alla som var med <3

    SvaraRadera