söndag 17 februari 2013

Oavsett frågan

Det har rullat runt en liten film på Internet via Crossfit, där den något provocerande titeln är Oavsett frågan är svaret squats. Och för mig som haft oerhört svårt med squats skulle bara den rubriken ha gjort mig arg tidigare. Och fått mig att ställa motfrågan - men om man inte kan sitta på huk då? För det har jag inte kunnat. Men redan där har jag haft svaret. När det gäller min ryggrad och allt trassel som varit. Att sitta på huk är fortfarande svårt för mig, men mest för att det gör ont. I höger ljumske. Min eviga följeslagare. Men å andra sidan får den där ljumsken mig att ta det lugnt. Inte forcera. Den är en slags egen tränare i min kropp. För när jag fortsätter att jobba med squats regelbundet. Som jag gjort i den serie jag tränar nu sedan i våras, ja då händer andra saker i ALLA andra positioner och asanas. Det är ganska märkligt. Eller kanske inte alls. Men för mig handlar det om att våga släppa ned min svans, rumpan, så att ryggraden rätas ut och jag rätar upp överkroppen. Det är otroligt vilken skillnad det gör i kroppen. Och när jag tänker på alla ryggproblem som vi dras med i den här delen av världen och så tänker jag på den andra delen av världen, där man ofta sitter på huk hela dagarna. HELA dagarna. Och gör sina sysslor. Eller bara sitter så och liksom vilar. Då går det upp för mig hur mycket jag behöver det. Och jag vet att det alltid varit svårt, redan som barn hade jag svårt för det. Att ha hela foten i golvet och sitta på huk. Men igår när jag yogade så var inte smärtan likadan som tidigare. Den ändrar karaktär och jag sitter faktiskt där. På huk. Och vet att det gör mig så gott, trots att det gör ont. Så oavsett frågan, är svaret squats - det kan jag skriva under på när det gäller mig själv.

4 kommentarer:

  1. Jag tror att du ska lita lika mycket till din företagsidé som till var du låter yogan föra dig. du är så klok och vis i dig själv. minns det..

    kramar en söndag, lycke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Lycke det var sköna ord att läsa så här på måndagen. Stor kram!

      Radera
  2. Hej fina Annika,

    Bara jag läser crossfit känner jag mig lite mör i kroppen hihi, vilken enormt tuff träningsform det är. Men samtidigt kul, för de blandar ju lite hej vilt (gymnastik, yoga, tyngdlyftning, styrketräning...)
    Squats ja, det är effektivt och låter nästan hela kroppen jobba. Men...jag gillar yoga ;) det ger mig både styrka, lugn, smidighet, balans och energi.
    Jag är så glad för nu klarar jag skorpionen fullt ut. Underbart när man känner att något som kändes omöjligt bara för några veckor sedan nu funkar att göra. Att kroppen blivit starkare och balansen förbättrats.

    Inredning ja, visst kan te x modernt, svart-vitt kännas lite stelt och stylat. Därför gillar jag gamla möbler med själ, i mjuka nyanser, gräddvitt, ljusblått och har en massa växter och blommor som gör hemmet levande.

    Kram och ha en fin vecka! ❤
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör squats i min yoga :) Det är häpnadsväckande hur effektiva de är. Trots smärtan!

      Jag håller med dig om inredningen, tänker lite så också. Men har en kitschådra som gör att plötsligt är det ändå mycket färg! Kram och ha en fin vecka du också!

      Radera