torsdag 22 augusti 2013

Att göra annorlunda

Jag har nästan alltid tränat min yoga på morgonen, känt att utan den så börjar inte riktigt dagen. På kursen i Kroatien sa Z att jag och min man ska träna på kvällen. Jag blev helt häpen. Allt ställdes lite på ända. MEN. Kan det vara bra? För mig? För oss? Så bakvänt på något vis. Ibland har jag tränat på kvällen men aldrig känt att det har varit att föredra. Men trogen som jag är min lärare så gör jag som han säger. Jag måste ju testa. Jag åker ju inte för att få råd och om de inte passar mig så struntar jag i dem: Även om det känns bakvänt. Kort sagt. Vi lade om vår rytm hemma. Vaknar fortfarande tidigt och av mig själv, oftast vid femtiden. Andas igång mig själv. Alltid i sängen. Djupt. Långsamt. Låter sömnen och drömmarna lämna mig stillsamt. Det är så befriande skönt. Tassar upp. Idag när jag hämtade tidningen huttrade jag i mitt nattlinne. Men det är härligt på något vis. Att känna en liten skarp skärva i luften. En aning om en annan årstid. Stannar och står bara. Ser rådjuren i skogskanten. Njuter av den mättade grönskan. Gör mitt kaffe som jag numer alltid dricker med kokosfett och äkta vaniljpulver. Det är otroligt gott. Läser tidningen. Gör mina morgonbestyr och njuter av att jag numera alltid hinner dit jag ska. Med marginal. Och ja, jag vet, man säger ju att yogan, den gör man på morgonen för att vara redo för dagen. När man varit fastande och är tom och skön i kroppen. Men det här med att prova en helt annan vinkel, göra annorlunda, det kan också vara så skönt. Att våga testa i alla fall. Yogan gör jag sedan lite senare och det är så märkligt, för min kvällsyoga - den missar jag aldrig. Har tränat alla dagar fast det är skitjobbigt det jag gör just nu. På riktigt. Och jag bara gör yogan. Och det jag kan säga är att mitt lugn har blivit djupare. Jag är ännu mer jag. Det kanske är tidigt att säga efter tre veckor, men det är känslan. Den är annorlunda. Att yoga olika tider på dagen handlar om vilken dosha som behöver stärkas eller hur ens konstitution ser ut. En del kan självklart yoga närsomhelst. En del ska träna på morgonen. Men inte vi. Och vet ni, det där lugnet jag känner på morgonen nu, det är annorlunda mot tidigare. Och att yogan alltid blir av, det är så fantastiskt skönt. När tränar du?

14 kommentarer:

  1. Det låter jättekonstigt personligen för mej. Å som du säger, man ska väl pröva om någon man litar på säger det...
    Jag önskar dej lycka till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckt jag också men det är jätteskönt. Faktiskt. Och tack!

      Radera
  2. Jag har alltid min yogastund på morgonen,precis som du skrev för att starta dagen. Har aldrig provat hemma på kvällen bara i min yogaklass. Intressant när det bara vänder till något nytt som man aldrig har tänkt på..

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det vände verkligen upp och ner på saker för mig. Superspännande!
      Kram

      Radera
  3. jag tränar aldrig, man kanske ändå..i mitt nya liv att leva! mycket djupare stunder av närvaro, och jag hör att du är påväg soma lltid..

    kramar Lycke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Lycke, vi är på väg båda två! Kramar!

      Radera
  4. Jag yogar nästan alltid på morgonen.
    Fast på vintern blir det ofta på eftermiddagen.
    Men det handlar mera om tid. Vad som passar in liksom.
    Blir dock ganska störd av allt som är på gång, ljud, barn som stojar...
    inte yogisk kanske men så är det. Så jag föredrar att yoga tidigt. Innan allt kommit igång.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju varit precis likadan, men som sagt, nu är det annorlunda. Och där jag är är det tyst både morgon och kväll. Kram!

      Radera
  5. Jag yogar nästan alltid på kvällen, förutom på helgerna men då är det inte så tidigt kanske vid nio. På vardagsmorgnar känns det för stressigt med barn som ska iväg. Fast mest är det nog för att jag är så morgontrött... Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har all förståelse för att det blir stressigt med barn i huset på morgnarna. Jag har ju inte det längre och är inte morgontrött som jag var förr (det kanske hänger ihop? :)) Kram!

      Radera
  6. Hej fina Annika!

    Äntligen tillbaka i cybervärlden, efter 2 veckors ofrivillig bredbandsbrist..! Härligt att kunna läsa dina inlägg igen :)

    Jag brukar göra lite morgonyoga, bara några solhälsningar och mjuk väckning av kroppen för att göra mig redo för en ny dag.
    Mer "avancerad" yoga gör jag på kvällarna.

    Visste inte att det var mer lämpligt för vissa kroppstyper att yoga på speciella tider, spännande! Skall läsa vidare om vad som gäller för vata :))

    Kram du fina och tack för dina goa hälsningar!
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste inte det heller! Och som sagt, även om du är dominant i Vatta så kanske det är annat som styr om du har någon ibalans när du ska träna. Har du inga obalanser tror jag du kan träna när som helst faktiskt. Kram kram!

      Radera
  7. fint att läsa när oväntade förändringar gör en gott....
    just nu tränar jag inte alls, så himla mycket att stå i, men försöker gå långt och raskt för att bli av med lite energi vid skymmningen. nästa vecka börjar jag träna lite mjukt igen. vill komma tillbaka.

    ditt kaffe låter så väldigt gott vill smaka!
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kaffet är underbart! Och visst är det spännande när det oväntade visar upp andra delar? Kramar

      Radera