tisdag 28 januari 2014

Bättre liv med ljuset

I mitt förra  inlägg  skrev jag pyttelite om morgonljuset och dess påverkan på oss som fysiska  varelser. Lotta undrade lite mer så här kommer lite mer:
Jag har läst några artiklar om ljusets betydelse för vårt välbefinnande. Det är några läkare som forskar på det förstås. En man som heter Klas Sjöberg, överläkare och ljusforskare på Lunds universitet forskar om ljusets betydelse för välmående och prestation. Han tror att nästa tekniska innovationsförbättring kommer att handla om hur vi använder ljuset för ett bättre liv. Att känna sig seg på morgonen och svårt att somna på kvällen hänger ihop med att de flesta har en dygsnrytm på 25 timmar och för att komma igång med sin dag har morgonljuset en väldigt stor betydelse. Kroppens grundläggande funktioner styrs av detta och rytmer synkroniseras. Årstider har också rytmer och även sjukdomar! Sedan är det klart att det finns mer än ljuset som påverkar, det finns ju en mängd orsaker. Men jag tycker ändå att det är så fascinerande.
   För 10 år sedan visade ny forskning att vi har en tredje sorts receptorer i ögat som reagerar på just det blå gryningsluset. Det påverkar klockan inom oss som stänger av melatoninet och får igång kortisonet. Melatonin är ett viktigt hormon för att hålla sin dygsnrytm.  En del människor tar det när det är jetlaggade, vet jag. Klas Sjöberg tor att blått syntetiskt ljus skulle kunna påverka morgontrötthet. Även jetlag. Han forskar också på prestation och ljusets betydelse, både dagsljus och kontorsljus. Åh det är spännande! Jag har bara läst lite men det lockar till att få veta mer. Någon som känner igen det?

4 kommentarer:

  1. Tack, Annika!! Så spännande att man "kommit på" att allt går i rytmer, jag tror vi moderna människor har tappat bort det. Vi lever mot våra egna kroppar och förutsättningar. Den här vintern har jag verkligen känt hur kroppen gått ner i tempo under mörkertiden och kylan, jag riktigt känner hur jag kämpar emot mig själv. Jag hoppas vi kommer nån vart av den här forskningen, för jag tror alla håller med om ljusets betydelse för välbefinnandet. Spännande också det här med konstgjort melatonin och det blåa ljuset. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst låter det logiskt? Likaväl som att man i norr blir väldigt aktiv under den ljusa tiden. Skillnaden där är mycket större än längre söderut. Rytmer är också så coolt. Allt går liksom att länka samman! Livet är magiskt

      Radera
  2. Jag har köpt en liten apparat med vilken man får in det blå ljuset genom öronen och vidare in i de områden som är särskilt receptiva för just det ljuset. Sägs hjälpa mot vintertrötthet/depression osv. Själv lider jag inte av vintertrötthet nuförtiden men håller på och testar apparaten på några bekanta. Måste få veta om det faktiskt fungerar. Spännande.
    Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh va spännande! Du kan väl berätta mer när ni testat?
      Kram!

      Radera